האם זה נכון?
זיהום אויר קמיני עץ. הלוואי שלא היינו זקוקים לאף אנרגיה לצורך חימום.
זיהום אויר קמיני עץ סוגי אנרגיה.
חשוב לדעת כי כמעט שאין אנרגיה שאנו משתמשים בה והיא לא מזהמת במידה כלשהי. תפקידנו להפחית את השימוש באנרגיה מזהמת ולהשתמש באנרגיה מתחדשת שמזהמת פחות להקטנת זיהום אויר.
כשחושבים על זיהום אויר חשוב להתייחס לזה גם ברמה הגלובלית. כשמשתמשים בגז או נפט, חשוב לקחת בחשבון את הזיהום הגדול שנגרם לסביבה ולאטמוספירה בתהליך הפקתם . זה שאנו מריחים אותם פחות, לא אומר שאנו משתמשים באנרגיה ירוקה. למעשה בשימוש בהם, אנו תורמים לזיהום הגלובלי.
למה הדבר דומה? לכך שאנשים שומרים את אזור המחיה שלהם נקי, אך את הזבל שלהם משליכים למרחב הציבורי.
זיהום אויר באיחוד האירופי.
באיחוד האירופי מחשיבים ביו אנרגיה מעצים כאנרגיה מתחדשת. תהליך ההפקה שלו (הצמיחה) אינו תהליך מזהם. במשך שנות חייו העץ קולט פחמן מהאוויר ומשתמש בו לצורך בניית ה"גוף". בתהליך הבנייה, העץ בעצם מנקה את הפחמן מהאוויר ומשאיר את החמצן.
המתנגדים טוענים שכריתת עצים יוצרת גירעון פחמן והעולם מפסיד פעמיים. הכוונה היא שכששורפים עץ מאבדים אותו כמסנן פחמן ובתהליך השרפה נפלט פחמן בזמן הבערה. הטיעון הזה הוא נכון בחלקו, כדי לפתור את הבעיה יש צורך בניהול יערות בצורה נכונה. בשוודיה למשל, על כל עץ שכורתים שותלים שלושה עצים חדשים!!!
למעשה לפי האיחוד האירופי, העץ הוא אנרגיה ירוקה, להבדיל מדלקים פוסיליים.(ראו בקישור למעלה)
זיהום אויר קמיני עץ בישראל.
אם כך מהיכן הגיע הגל המתנגד לשימוש בעץ כחומר לחימום?
הסיבה העיקרית היא הריח והעשן שהעץ פולט בזמן הבערה, להבדיל מהנפט והגז שכמעט ולא מריחים אותם וזה גורם לתחושה של אי נעימות.
סיבה נוספת היא שבישראל אין פיקוח על איכות הקמינים שמיוצרים בארץ.
ישנה תופעה רחבה של מכירה ושיווק קמינים תוצרת בית בסטנדרטים נמוכים שאינם עומדים בשום תקן מינימלי (מקומי, אירופאי, אמריקאי ונוספים) של שרפה, פליטת מזהמים ובטיחות.
כל המעוניין לייצר ולמכור קמינים, יכול לייצר קופסאות מתכת ולמכור אותם כקמינים, ללא כל תקן ובקרה, במחירים זולים שקורצים מאוד לצרכן
קמינים אלו מאופיינים בסטנדרט ייצור נמוך המתבטא בעיקר בשרפה גרועה ובנצילות נמוכה. העץ נשרף באופן חלקי, דבר הגורם לעשן כבד שנפלט מהארובה ולזיהום אויר.
כשאנו מקבלים אנרגיה חלקית מאותו בול עץ אנו צריכים יותר בולים כדי לקבל את האנרגיה הדרושה לנו, דבר המגדיל את השימוש בכמות העץ לפעמים כפול ממה שהיינו משתמשים, לו חיממנו בקמין עץ בעל תקנים מתאימים.
תקנים לזיהום אויר בארץ ובעולם.
לדוגמא, מטריד שאני כיבואן של קמינים נדרש לייבא רק קמינים בעלי תקן בין לאומי גבוה וכשהמטען מגיע לארץ הוא אינו משוחרר מהנמל לפני בדיקה ואישור של מכון התקנים הישראלי, ולעיתים זה כרוך בתשלום של אלפי שקלים לכל בדיקה, ולעומת זאת יצרן תוצרת בית יכול לייצר ולמכור תנורים מזהמים בכמויות גדולות, ללא הגבלה או צורך בתקן וללא בקרה או פיקוח.
כיבואנים אנו מייחלים לחוקים שיחייבו רכישה ושימוש רק בקמינים שעומדים בתקנות זיהום האוויר והקפדה שכללים אלו יחולו גם על יצרנים שמייצרים ללא תקנים וללא פיקוח.
חומר בערה מזהם בקמין.
נדבך נוסף המשפיע על זיהום האוויר בצורה משמעותית הינו שימוש קלוקל בחומרי בערה שאסורים בתכלית האיסור לשימוש כחומרי הסקה בקמיני עץ. לדוגמא, משטחי עץ שמרוססים כנגד מזיקים. על מנת לחסוך עלויות של רכישת עצים המיועדים להסקה, רבים שורפים משטחים אלו אשר גורמים לפליטת מזהמים מוגברת, לאור שריפת החומרים הכימיים.
בנוסף, שריפה של חלקי עץ כגון דיקטים ו/או מוצרי עץ תעשייתיים הבנויים משכבות מודבקות ו/או מצופות בפורמייקה ו/או עץ בניין שבא במגע עם חומרים כימיים שונים, כל אלו יהוו חומר בעירה מסוכן בעל פליטת מזהמים גבוהה!
מד לחות
דוגמא נוספת, שימוש בעץ לא יבש רמת הלחות המומלצת לעץ המיועד להסקה הינה 15-20% לחות) גורם לשרפה לא יעילה של העץ, הגורמת לזיהום ויצירת עשן כבד וריח לא נעים. כמו כן, גורמת נזקים לקמין לאורך השנים.
פרולוג
אז איך בכל זאת נדע מה נכון ושגוי בתוך כמויות המידע העצומות שמפורסמות ברשת?
אתן מספר דוגמאות ממדינות שידוע לכל שהן מתקדמות מאוד בשמירה על איכות הסביבה…
בשוודיה: ניתנים מענקים כספיים גדולים לבעלי תחנות כח פחמיות שעוברים לשימוש משולב של עץ ופחם.
בגרמניה: הממשלה מעניקה אלפי אירו לתושבים שעוברים לשימוש בקמיני עץ בעלי תקן לזיהום אויר. בקמיני עץ שאינם עומדים בתקינה האירופאית לזיהום אויר, לשימוש בקמינים בעלי נצילות גבוהה ופליטת מזהמים נמוכה. כמו כן הוחלט שלאחר פרק הזמן שהוגדר מראש לטובת מימוש המהלך, תחל אכיפה של הרשויות המקומיות בנושא זיהום אויר שלא עפ"י התקנות תוך מתן קנסות כבדים.
שתי בעיות נפוצות שנובעות מחוסר ידע במהלך שימוש בקמין
- זמן הבעירה המזהם ביותר הינו מתהליך הדלקת הקמין ועד הגעתו לטמפ' עבודה.
- שימוש בחומר בעירה מזדמן ולא ייעודי (ראו בהרחבה בתחילת המאמר).
זיהום אויר קמיני עץ בקנדה לדוגמא
הממשלה יזמה הקמת צוותי הדרכה, המגיעים לבית התושבים ומסבירים איך להשתמש נכון בקמין עץ, החל מתהליך ההדלקה ועד טיפול שוטף בו.
לאחרונה נושבות רוחות של שינוי בישראל. ממשרד איכות הסביבה מתייעצים אתנו כדי לקבל מידע מקצועי מהשטח אודות שימוש נכון בקמיני עץ.
אנחנו כחברה המייבאת את מוצריה מחו"ל תוך שמירה על סטנדרטים ותקנים אירופאיים, מייחלים ליום שיהיו תקנות מחייבות לקמינים בנושא זיהום האוויר שיחייבו הן את המוכר והן את הקונה גם בישראל.
לסיכום, עץ הוא אנרגיה נקיה ומתחדשת, טובה לשימוש כל עוד עושים בה שימוש נכון.
המאמר מבוסס על מחקר מעמיק וידע שנצבר במהלך השנים. נשמח לקבל הערות\הארות בנושא.
לשיחה עם נציג לחצו – 0522788311
צוות קמינים משה בר